مدیرعامل شرکت لیزینگ اعتماد گفت: : کاهش موانع اداری برای ثبت قراردادهای لیزینگ و تعیین استانداردهای حقوقی برای بازپسگیری داراییهای لیزینگی می تواند به رشد این صنعت کمک کند.
مدیرعامل شرکت لیزینگ اعتماد گفت: : کاهش موانع اداری برای ثبت قراردادهای لیزینگ و تعیین استانداردهای حقوقی برای بازپسگیری داراییهای لیزینگی می تواند به رشد این صنعت کمک کند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی و به نقل از چابکآنلاین، مجتبی بنی طبا، مدیرعامل شرکت لیزینگ اعتماد در خصوص وضعیت صنعت لیزینگ در ایران و جایگاه آن در بین کشورهای موفق جهان، گفت: صنعت لیزینگ در ایران، با قدمتی بیش از نیم قرن، مسیری پر فراز و نشیب را طی کرده است. این صنعت در ایران یکی از روشهای تأمین مالی است که عمدتاً در بخش خودرو و ماشینآلات صنعتی متمرکز است، البته صنعت لیزینگ در ایران نسبت به کشورهای پیشرفته جایگاه محدودی دارد و هنوز بهعنوان یک ابزار تأمین مالی گسترده و متنوع شناخته نشده است. با این حال، این صنعت پتانسیل بالایی برای رشد و توسعه در ایران دارد و در صورت اصلاح قوانین، بهبود تأمین مالی و گسترش دامنه فعالیتها میتواند نقش پررنگتری در اقتصاد کشور ایفا کند.
مجتبی بنی طبا افزود: در کشورهای توسعهیافته، لیزینگ یکی از ابزارهای اصلی تأمین مالی در بخشهای مختلف است. بهعنوان مثال صنعت لیزینگ در آمریکا حدود ۲۰٪ از کل تأمین مالی تجهیزات و داراییهای ثابت را شامل میشود و یا در آلمان و اتحادیه اروپا بیش از ۴۰٪ از تجهیزات صنعتی و ناوگان حملونقل از طریق لیزینگ تأمین میشود. وی گفت: در ایران اما، به دلیل کمبود منابع مالی، قوانین محدودکننده، و عدم توسعه بازار ثانویه لیزینگ، این صنعت در مقایسه با این کشورها بسیار کوچکتر است.
مجتبی بنی طبا در خصوص الزامات و پیش نیازهای توسعه صنعت لیزینگ گفت: برای توسعه و رشد صنعت لیزینگ در ایران چند پیشنیاز اساسی وجود دارد. یکی از این پیش نیازها، اصلاح و بهبود قوانین و مقررات مربوط به صنعت لیزینگ در راستای حمایت از این صنعت و شفافسازی وضعیت حقوقی قراردادهای لیزینگ در کشور است.
از سوی دیگر بهبود تأمین مالی شرکتهای لیزینگی و ایجاد دسترسی به منابع مالی ارزانتر می تواند تاثیر زیادی در توسعه این صنعت داشته باشد.
به عنوان مثال شرکتهای لیزینگ در دنیا برای جذب سرمایه از بازار سرمایه، معمولاً از ابزارهای مختلفی مانند اوراق بهادار و به شکلهای مختلفی مانند اوراق قرضه، یا اوراق اجارهای و یا اوراق با پشتوانه دارایی استفاده می کنند.
در اینگونه روشها، شرکتهای لیزینگ داراییهایی مانند قراردادهای اجارهای یا وامهای خودرو را به مجموعهای از اوراق بهادار تبدیل کرده و آنها را در بازارهای مالی میفروشند. این اوراق میتوانند برای سرمایهگذاران جذاب باشند زیرا عموماً درآمد ثابت و ریسک کمتری نسبت به اوراق دیگر دارند اما همه این موارد نیازمند اصلاح قوانین و مقررات است.
مدیرعامل شرکت لیزینگ اعتماد در ادامه افزود: از سوی دیگر افزایش آگاهی عمومی درباره مزایای لیزینگ، ارائه آموزشهای تخصصی به مدیران و مشتریان و تبلیغات و اطلاعرسانی گسترده برای پذیرش بیشتر لیزینگ هم می تواند به رشد و توسعه این صنعت کمک کند.
البته از این موضوع هم نباید غافل شد که توسعه و ایجاد تنوع در محصولات لیزینگ مانند لیزینگ مسکن، تجهیزات پزشکی، کشاورزی، و فناوری و ارائه مدلهای جدید مانند لیزینگ عملیاتی و مالی هم در توسعه این صنعت موثر است.
دراین بین بهرهگیری از فناوریهای نوین برای بهینهسازی فرآیندهای لیزینگ از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا در حال حاضر آنلاین بودن و ارائه و دریافت خدمات راحت تر به یک هدف اصلی برای مردم تبدیل شده است و نیاز است که صنعت لیزینگ در این حوزه بیشترتلاش کند.
مدیرعامل شرکت لیزینگ اعتماد درباره موانع توسعه صنعت لیزینگ گفت: مشکلات قانونی و در مواردی نبود قوانین جامع و شفاف و عدم هماهنگی بین نهادهای نظارتی مانند بانک مرکزی و سازمان بورس می تواند مانعی برای توسعه صنعت لیزینگ در کشور باشد.
درعین حال عدم دسترسی آسان به منابع مالی برای شرکتهای لیزینگی، کمبود سرمایهگذاری در این حوزه، ریسک نکول و گاهی عدم امکان استعلام اعتباری دقیق مشتریان و مشکلات در بازپسگیری داراییهای لیزینگی از مشتریان بدحساب باعث افزایش هزینه های شرکت های لیزینگی می شود.
از طرف دیگر کاهش توان خرید مشتریان و کاهش تقاضا برای لیزینگ و نوسانات ارزی، تأمین مالی خارجی را با چالش مواجه میکند که این هم یکی دیگر از موانع توسعه صنعت لیزینگ است.
در این بین مردم و کسبوکارها هنوز لیزینگ را بهعنوان یک ابزار مالی مؤثر نمیشناسند و برخی افراد به غلط لیزینگ را بهعنوان نوعی وامگیری گرانقیمت تصور می کنند.
مجتبی بنی طبا با اشاره به اصلاح و تقویت قوانین و مقررات، تدوین قانون جامع لیزینگ با همکاری بانک مرکزی و مجلس گفت: کاهش موانع اداری برای ثبت قراردادهای لیزینگ و تعیین استانداردهای حقوقی برای بازپسگیری داراییهای لیزینگی می تواند به رشد این صنعت کمک کند.
وی افزود: بهبود تأمین مالی و جذب سرمایه، تشویق سرمایهگذاری خارجی در صنعت لیزینگ و توسعه فناوری در صنعت لیزینگ هم می تواند مسیر رشد و توسعه این صنعت را هموار کند.
به عنوان نمونه، راهاندازی پلتفرمهای دیجیتال برای فرآیندهای لیزینگ، استفاده از هوش مصنوعی برای اعتبارسنجی مشتریان و اجرای قراردادهای هوشمند مبتنی بر بلاکچین تاثیری قابل توجه بر رشد صنعت لیزینگ خواهد داشت.
بنی طبا معتقد است توسعه صنعت لیزینگ به افزایش قدرت خرید مردم، آن هم در شرایط تورمی کشور بسیار موثر است و کمک میکند تا امکان خرید داراییها با پرداخت اقساطی را برای مردم فراهم نماید.
وی افزود: صنعت لیزینگ کمک میکند تا مردم کمتر به پرداخت نقدی برای خرید خودرو، مسکن و کالاهای گرانقیمت نیاز داشته باشند. درعین حال کسبوکارهای کوچک و متوسط که نقش کلیدی در رشد اقتصادی دارند، معمولاً دسترسی محدودی به منابع مالی دارند. در این بین صنعت لیزینگ میتواند به این کسبوکارها کمک کند تا با تأمین تجهیزات، ماشینآلات و وسایل نقلیه موردنیاز، به فعالیت خود ادامه دهند و گسترش یابند.
صنعت لیزینگ امروزه تنها محدود به خودرو نیست و در بخشهای مختلفی مانند مسکن، تجهیزات پزشکی، کشاورزی، انرژیهای تجدیدپذیر و فناوریهای پیشرفته گسترش یافته است.
مدیرعامل شرکت لیزینگ اعتماد افزود: لیزینگ بهعنوان یک روش تأمین مالی، ریسک نکول و مشکلات بازپرداخت را در مقایسه با وامهای بانکی کاهش میدهد، زیرا شرکتهای لیزینگ میتوانند مالکیت دارایی را تا پایان دوره لیزینگ حفظ کنند. این موضوع باعث افزایش امنیت سرمایهگذاری و کاهش خسارات مالی میشود.
رشد صنعت لیزینگ باعث ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری جدید در بازارهای مالی میشود. انتشار اوراق بهادار لیزینگ و جذب سرمایهگذاران در این حوزه میتواند به بهبود وضعیت اقتصادی و کاهش وابستگی به منابع بانکی کمک کند.
همچنین رشد صنعت لیزینگ باعث کاهش فشار بر بانکها برای اعطای تسهیلات می شود و علاوه بر افزایش گردش مالی و رشد اقتصادی، فرصتهای جدیدی را برای سرمایهگذاری ایجاد می کند.
مدیرعامل شرکت لیزینگ اعتماد گفت: بررسی نقش لیزینگ در توسعه اقتصادی ایران و بررسی مدلهای موفق لیزینگ در جهان و امکانسنجی اجرای آنها در ایران از جمله موضوعات مهمی است که می تواند در همایش ملی صنعت لیزینگ مطرح شود.
وی افزود: با توجه به حضور جدی فناوری در صنایع مختلف، می توان به نقش فناوریهای نوین (بلاکچین، هوش مصنوعی) در بهینهسازی خدمات لیزینگ پرداخت.
از آنجاییکه فعالان صنعت لیزینگ کشور دراین مراسم حضور دارند، می توان به راهکارهای بهبود قوانین و مقررات صنعت لیزینگ در کشور پرداخت.
مساله مدیریت ریسک و بهینهسازی فرآیندهای اعتباری در شرکتهای لیزینگی، روشهای نوین تأمین مالی و جذب سرمایه برای شرکتهای لیزینگی، توسعه لیزینگ در بخشهای جدید،
چالشهای اقتصادی و تأثیر آن بر صنعت لیزینگ هم از جمله موضوعات مهمی است که می توان به آن پرداخت.
شایان ذکر است «همایش ملی صنعت لیزینگ و تامین مالی» با موضوع «چشم انداز صنعت لیزینگ و تنظیمگری» توسط پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، در روز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ در مرکز همایشهای بانک مرکزی برگزار خواهد شد