در این نشست سه مقاله علمی با موضوع تحولات صنعت لیزینگ با حضور اساتید و کارشناسان ارائه شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، بعدازظهر روز برگزاری «همایش ملی صنعت لیزینگ و تامین مالی»، نشستی با مدیریت دکتر زهرا خوشنود و دکتر اعظم احمدیان، از اعضای هیئت علمی پژوهشکده پولی و بانکی، برگزار گردید که طی آن سه مقاله علمی توسط نویسندگان آنها ارائه شد.
در بخش اول، دکتر محمدرحیم احمدوند، مدیرعامل شرکت لیزینگ صنعت و معدن، در مقالهای با عنوان «نگاهی اجمالی به عملکرد صنعت لیزینگ در ایران و جهان (از منظر ضریب نفوذ صنعت)» به بررسی تاریخچه صنعت لیزینگ در جهان و ایران، مرور مبانی نظری و معرفی انواع لیزینگ (عملیاتی و مالی) و انواع لیزینگ مالی (اجاره اعتباری کمک فروش؛ لیزینگ اهرمی یا اجاره اعتباری سهجانبه؛ روش لیزیگ خرید و اجاره مجدد؛ لیزینگ برونمرزی) و همچنین بررسی عملکرد صنعت لیزینگ در جهان و ایران پرداختند. در ادامه با محاسبه شاخص ضریب نفوذ صنعت لیزینگ در ایران (نسبت سرمایهگذاریهای انجام شده از طریق لیزینگ به کل سرمایهگذاریهای انجام شده در یک اقتصاد) بر اساس اطلاعات موجود و در دسترس به این نتیجه رسیدند که عدد این شاخص در ایران بسیار کمتر از متوسط سایر کشورها است که از اصلیترین عوامل و موانع توسعه آن میتوان به غیرشفاف و غیررقابتی بودن فضای کسب و کار؛ غیر قابل پیشبینی بودن روند متغیرهای کلان اقتصادی؛ وجود ضوابط سختگیرانه دستگاههای نظارتی؛ فقدان قوانین و مقررات مستقل و تخصصی در این حوزه اشاره کرد.
در ادامه مقاله «نوآوری در لیزینگ با استفاده از NFT و پروتکلهای ملی غیر متمرکز (DeFi)» که توسط دکتر کورش پرویزیان، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی و دکتر حسین ممبینی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی تدوین شده بود، ارائه شد. در این مطالعه بر نقش فناوریهای نوین بر اجاره دادن و اجاره گرفتن املاک و داراییها تاکید و هسته تحقق و بهرهمندی از مزایای این فناوریها را توکنسازی داراییها عنوان کردند. قراردادهای هوشمند شرایط و ضوابط قراردادهای اجاره را خودکار نموده و پروتکلهای مالی غیر متمرکز نیز امکان تامین مالی جمعی، پرداخت خودکار و ارتباط مستقیم بین طرفین قرارداد اجاره را میسر میکنند. در نهایت استفاده از این فناوریها در فرآیند اجاره، با کاهش هزینهها، افزایش شفافیت، بالابردن نقدشوندگی داراییها و دسترسی گسترده به خدمات، کمک شایانی در بهبود فرآیندها بوده، ولیکن پذیرش آن نیازمند مقرراتگذاری و ضوابط شفاف، آموزش کاربران و مدیریت ریسکهای فنی است.
در بخش پایانی، در مقاله «آثار تنظیمگری در رفع موانع و توسعه صنعت لیزینگ» دکتر احمد جاویدی، مدیرعامل شرکت لیزینگ پارسیان و سینا خلیفهزاده، وکیل پایه یک دادگستری، ضمن بررسی وضعیت تقنینی لیزینگ در ایران و محدودیتهای ناشی از نبود قانون اختصاصی و آثار محدودکننده دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر کسب و کار شرکتهای لیزینگ و لزوم بازنگری سیاستهای کلان بانک مرکزی در راستای حمایت از صنعت لیزینگ با استفاده از تجارب سایر کشورها، ضرورت اصلاح و ایجاد یک چارچوب قانونی جدید برای احیا و بازشناسی تامین مالی به روش لیزینگ از طریق بازنگری در دستورالعمل اجرایی لیزینگ در مرحله اول و سپس تدوین و پیشنهاد لایحه قانون لیزینگ برای مجلس شورای اسلامی در مرحله بعدی را به عنوان راهکار پیشنهادی ارائه داد.
متن کامل مقالات فوق و سایر مقالات پذیرفته شده، از طریق وبسایت همایش قابل دستیابی خواهند بود.